Un studiu recent a scos la iveală faptul că grepfrutul este extrem de eficient în tratarea bolilor oncologice, deoarece stimulează absorbția medicamentelor împotriva cancerului, făcându-le să fie de trei ori mai eficiente.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Chicago, citați de Daily Mail, sunt de părerea că asocierea medicamentului cu sucul de grepfrut i-ar scăpa pe pacienți de pericolul efectelor adverse produse de supramedicație, precum și de costurile ridicate ale tratamentului.
Aceste citrice inhibă acțiunea enzimelor din intestine, făcând posibilă absorbția unei cantități mai mari de substanțe în sânge.Tocmai de aceea, medicii nu recomandă consumul de grepfrut pacienților care iau anumite medicamente puternice, pentru a evita riscul ca ele să pătrundă în sânge într-o cantitate mai mare.
Oamenii de știință au realizat două serii de teste de laborator pe 138 de pacienți cu forme incurabile de cancer. Aceștia au testat, în primă fază, efectele sucului de grepfrut asociat cu rapamicina, un imunostimulent folosit în tratamentul bolnavilor de cancer, apoi au combinat sucul de grepfrut și rapamicina cu ketoconazol, un inhibitor de colesterol.
Rezultatele au dovedit că 226 de grame de suc de grepfrut pe zi, duc la o creștere de 350% a nivelului de rapamicină intrată în sânge. Atunci când este asociat cu ketoconazol, aceeași cantitate de suc de grepfrut ajută la creșterea absorbției de ratamicină cu 500%.
Concentrația de ratamicină administrată pacienților, în mod normal, este de 90 de miligrame pe săptămână, în două doze a câte 45 de miligrame. Administrată în concentrații mai mari de 45 de miligrame, ratamicină produce tulburări gastrontestinale precum greață sau diaree.
În cazul subiecților care au luat ratamicină în cobinație cu ketoconazol și suc de grepfrut, concentrația primei substanțe a fost de doar 16 miligrame săptămână, iar în cazul celor care au luat doar ratamicină combinată cu suc de grepfrut, concentrația săptămânală a imunostimulentului a fost între 25 și 25 de miligrame pe săptămână.